Διατροφή για καλή διάθεση

Όλοι έχουμε τις καλές μας και τις κακές μας μέρες. Όλοι έχουμε τρόφιμα που μας αρέσουν περισσότερο, ή λιγότερο. Υπάρχει όμως κάποια σχέση ανάμεσα στη διάθεσή μας  και τα τρόφιμα που έχουμε καταναλώσει; Υπάρχουν τρόφιμα που μας κλέβουν ενέργεια ή  είναι δυνατόν να σχεδιάσουμε μια διατροφή για να φτιάξουμε τη διάθεση μας;

Όλοι το ξέρουμε ότι έστω και εμπειρικά ότι αν φάμε ένα γλυκό σνακ, όπως ένα κρουασάν ή ένα  ντόνατ, θα ανέβουν σύντομα και απότομα τα επίπεδα ενέργειας αλλά μετά από καμιά ώρα θα νιώθουμε χειρότερα από πριν. Τα υψηλά και χαμηλά επίπεδα ζαχάρου όμως είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η τροφή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε. Στο παρόν άρθρο θα ρίξουμε φως σε έρευνες που περιγράφουν τον ρόλο που διαδραματίζουν τα τρόφιμα επηρεάζοντας τη διάθεσή σας.

Πριν όμως μιλήσουμε για συγκεκριμένα τρόφιμα να ξεκαθαρίσουμε ότι το πιο σημαντικό είναι η εφαρμογή ορισμένων βασικών στρατηγικών στη διατροφή μας. Πολλές φορές βλέποντας το δέντρο (τρόφιμο) χάνουμε το δάσος. Οπότε ας αρχίσουμε με τις στρατηγικές:

Συχνά γεύματα: σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο πανεπιστήμιο του Illinois το να τρώμε τακτικά γεύματα (ανά 3ώρο), με συνέπεια την ίδια ώρα περίπου κάθε μέρα εξασφαλίζει καλή ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και βοηθά στη συνεχή τροφοδοσία του σώματος με καύσιμα – ενέργεια το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει μια σταθερή διάθεση (χωρίς διακυμάνσεις).

http://extension.illinois.edu/diabetes2/subsection.cfm?SubSectionID=26

Μην παραλείπεις γεύματα: Αν και μπορεί να είναι βολικό και σύνηθες το να φύγουμε  χωρίς πρωινό, η κλινική Mayo λέει ότι αυτή είναι μια κακή ιδέα. Η παράληψη των γευμάτων δυσκολεύει το σώμα   να αφομοιώσει τα τρόφιμα και είναι πιο πιθανό στο επόμενο γεύμα να υπερκατανάλωσουμε τροφή. Γεγονός που από μόνο του μας κλέβει ενέργεια αφού η πέψη είναι μια ιδιαίτερα εργοβόρα διαδικασία για το σώμα

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/insulin-and-weight-gain/art-20047836?pg=2

Σβήσε από τη λίστα του market συγκεκριμένα τρόφιμα: και ο λόγος για τους μεγαλύτερους ένοχους της κακής διάθεσης που είναι οι απλοί και κυρίως επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως: μπισκότα, κράκες, κέικ, αναψυκτικά, γλυκά, χυμοί φρούτων κτλ. Κενά τρόφιμα που εκτοξεύουν το σάκχαρο του αίματος και ενώ σύντομα μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, η «θετική» αυτή επίδραση έχει πολύ μικρό χρόνο και  πολύ γρήγορα μένουμε με μια αίσθηση κούρασης και σχεδόν… μιζέριας. Η κλινική του Κλήβελαντ προειδοποιεί ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να ικανοποιήσουν τα γεύση, αλλά πιθανότατα δεν θα βοηθήσουν καθόλου τη διάθεσή. Παρόμοια επίδραση μπορεί να έχει και το αλκοόλ.

https://health.clevelandclinic.org/bad-mood-look-to-your-food/

Όταν γενικά η διατροφή μας είναι ελλιπής σε θρεπτικά φαγητά, το σώμα μας έχει κενά σε βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση και την εγκεφαλική λειτουργία. Στον πίνακα παρακάτω μπορείτε να δείτε πως η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τι τρόφιμα μπορούν να εξισορροπήσουν.

Στοιχείο σε έλλειψη Επίδραση στη διάθεση Τροφές που εξισορροπούν
Σίδηρος Αδυναμία, κούραση και ληθαργικότητα ως αποτέλεσμα της χαμηλής οξυγόνωσης Κρέας, όσπρια, θαλασσινά, ανεπεξέργαστα δημητριακά.

Απέφυγε να πίνεις τσάι με το γεύμα σου

Βιταμίνη Β1, Β3 , Β12 και βιταμίνες του συμπλέγματος B Κούραση και καταθλιπτική ή ευερέθιστη διάθεση Δημητριακά ολικής άλεσης, ζωική πρωτεϊνη από ψάρι, αυγό, γιαούρτι, τυρί
Φυλικό οξύ Αυξημένη πιθανότητα καταθλιπτικής διάθεσης ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Το φυλικό βρίσκεται στο συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, πορτοκάλια και γενικά εσπεριδοειδή φρούτα, φασόλια και ανεπεξέργαστα δημητριακά
Σελήνιο Μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης και γενικά κακής διάθεσης. Καρύδια Βραζιλίας , σπόροι, κρέας ψάρι
Βιταμίνη D Σχετίζεται με  διαταραχές  της διάθεσης, όπως η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και η κατάθλιψη Καθημερινή έκθεση στον ήλιο όσο τον δυνατόν μεγαλύτερης επιφάνειας του σώματος χωρίς αντηλιακό. Διατροφικές πηγές: κρόκος αυγού, βούτυρο γάλακτος και γάλα σόγιας

Πηγή:

Ας κλείσουμε λοιπόν το άρθρο αισιόδοξα. Υπάρχει σαφής συσχετισμός του πως νιώθουμε με τις συνήθειες διατροφής μας καθώς και με τα τρόφιμα του επιλέγουμε. Αυτό είναι  στο χέρι μας και επιλογή μας, αντίθετα πολλές φορές με τις συνθήκες στη ζωή  μας . Φτιάχνοντας αυτό που μπορείς και φέρεις  αποκλειστικά την ευθύνη της δράσης: τη διατροφή σου μπορεί να καταφέρεις να δεις τις καταστάσεις στη ζωή σου από μια πιο θετική γωνία και το ποτήρι μισογεμάτο.

Καλή αρχή!