Τα λιπαρά παχαίνουν. Αλήθεια ε;

Εντάξει να το παραδεχτούμε, έχει λογική: το σωματικό λίπος είναι αποθηκευμένο λίπος, οπότε αν τρώμε περισσότερα λιπαρά, θα αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος. Επίσης τόσα πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από το 1984 και έπειτα που έγινε ο συσχετισμός των λιπιδίων με τη καρδιαγγειακή υγεία, έχουμε δαιμονοποιήσει τα λιπαρά στη διατροφή μας.

Παρόλα αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δεν υπάρχει τίποτα παχυντικό στο λίπος εκτός βέβαια από το γεγονός ότι έχει μεγαλύτερο θερμιδικό περιεχόμενο και υπάρχει σε πολλά junk foods.

Εάν όμως οι καταναλισκώμενες θερμίδες είναι μέσα στα πλαίσια, το διαιτητικό λίπος δεν αυξάνει το λίπος του οργανισμού. Αντίθετα δίαιτες που είναι πλούσιες σε λιπαρά αλλά χαμηλές σε υδατάνθρακες δείχνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε πάρα πολλές μελέτες. (στο τέλος του άρθρου παρατίθεται βιβλιογραφία)

Όπως και σχεδόν τα πάντα στη διατροφή μας, έτσι και τα λιπαρά εξαρτάται από το συνολικό περιεχόμενο της διατροφής καθώς και από την ποιότητα των λιπαρών.

Το να τρώει κάποιος τροφές υψηλές σε υδατάνθρακα, πολλές κενές θερμίδες και πρόχειρο επεξεργασμένο φαγητό με πολλά λιπαρά, εννοείτε ότι θα αυξήσει το σωματικό του βάρος. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι μόνο εξαιτίας των λιπαρών.

Επίσης αν περιορίσει τα λιπαρά και τρώει πάλι επεξεργασμένα φαγητά χαμηλά σε λιπαρά, όσο και να περιορίσει το ελαιόλαδο στη σαλάτα,ας μην περιμένει να αδυνατίσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία που από το 1984 και έπειτα που βγήκαν επίσημες οδηγίες για τη χοληστερόλη και όλh η βιομηχανία τροφίμων έσπευσε να μειώσει το περιεχόμενο του λίπους στις τροφές. Έκτοτε  ο επιπολασμός της παχυσαρκίας εκτεινάχτηκε και πλεον το 2014 και έπειτα μιλάμε για πανδημία παχυσαρκίας.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται τα τρόφιμα που στη συνείδηση των καταναλωτών έχουν «περάσει» ως υγιεινά – διαιτητικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα επιδόρπια γιαουρτιού που ενώ είναι χαμηλά σε λιπαρά, είναι τροφές κατώτερης ποιότητας, με πολλά συντηριτικά, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες και πιθανότητα κατώτερης ποιότητας πρώτες ύλες. Αυτό λοιπόν πίσω από την ταμπέλα κρύβει ένα πολύ επεξεργασμένο τρόφιμο, και διαιτιτικά μιλώντας 1000 φορές να καταναλώσουμε ένα κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα! Ναι, το εννοώ, μαζί και την πέτσα!