Το ανθρακούχο νερό είναι ένα δροσιστικό ποτό και σίγουρα μια πολύ καλή εναλλακτική αντί
για αναψυκτικά. Ωστόσο, ας δούμε το θέμα λίγο πιο αναλυτικά επειδή έχουν διατυπωθεί ανησυχίες ότι μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία μας.

 • Τι είναι το ανθρακούχο νερό;
  Το ανθρακούχο νερό είναι νερό που έχει ενισχυθεί με αέριο διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση.
  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός αφρώδους ποτού που είναι επίσης γνωστό ως ανθρακούχο νερό, σόδα, νερό με σόδα, seltzer water και αεριούχο νερό.
  Με την εξαίρεση του seltzer water, τα ποτά που αναφέρθηκαν περιέχουν συνήθως αλάτι για να βελτιωθεί η γεύση. Ορισμένες φορές συμπεριλαμβάνονται και μικρές ποσότητες από άλλα μέταλλα.
  Τα φυσικά ανθρακούχα μεταλλικά νερά, όπως το Perrier και το San Pellegrino, είναι διαφορετικά.
  Αυτά τα νερά σχεδιάζονται φυσικά από μια μεταλλική πηγή, και συνήθως περιέχουν μεταλλικά άλατα και ενώσεις θείου. Φυσικά, αυτά τα νερά περιέχουν και διοξείδιο του άνθρακα.
  Το tonic water είναι μια μορφή ανθρακούχου νερού, η οποία περιέχει ένα πικρό συστατικό που ονομάζεται κυνίνη, μαζί με ζάχαρη ή υψηλή περιεκτικότητα από σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού.
 • Το ανθρακούχο νερό είναι όξινο;
  Το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό αντιδρούν χημικά και παράγουν ανθρακικό οξύ, ένα ασθενές οξύ που έχει ήδη αποδειχθεί ότι ερεθίζει τους ίδιους υποδοχείς στο στόμα μας όπως η μουστάρδα.
  Αυτό προκαλεί ένα κάψιμο, που μπορεί να είναι ενοχλητικό για κάποιους αλλά και ευχάριστο για άλλους ανθρώπους.
  (1 , 2).
  Το Ph του ανθρακούχου νερού είναι 3-4, που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς όξινο.
  Ωστόσο, οι νεφροί και οι πνεύμονες απομακρύνουν την περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα.
  Αυτό κρατά το αίμα μας σε ένα ελαφρώς αλκαλικό ph του 7,35-7,45 , ανεξάρτητα από το τι έχουμε καταναλώσει η πιει.

 

 • Επηρεάζει την υγεία των δοντιών;
  Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που αφορούν το ανθρακούχο νερό είναι η επίδρασή του στα δόντια, δεδομένου ότι το σμάλτο είναι άμεσα εκτεθειμένο στο οξύ.
  Υπάρχει πολύ μικρή έρευνα για αυτό το θέμα, όμως μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ανθρακούχο μεταλλικό νερό κατέστρεψε το σμάλτο μόνο λίγο περισσότερο από ότι το νερό.
  Επιπλέον, ήταν 100 φορές λιγότερο καταστροφικό από ότι ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό (3).
  Σε μια μελέτη, τα ανθρακούχα ποτά αποδείχθηκαν ισχυρή δύνη για καταστροφή του σμάλτου, μα μόνο εάν περιέχουν ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, ένα μη-ανθρακούχο γλυκό ρόφημα ήταν πιο επιβλαβές από ένα ανθρακούχο ποτό χωρίς ζάχαρη – διαίτης (4).
  Έτσι θα λέγαμε ότι το απλό ανθρακούχο νερό φαίνεται να θέτει σε μικρό κίνδυνο την υγεία των δοντιών. Μόνο τα ζαχαρούχα ποτά φαίνεται να είναι επιβλαβή.
  Εάν παρόλα αυτά ανησυχείτε για τη υγεία των δοντιών σας, δοκιμάστε πάντα να ξεπλένετε το στόμα σας με καθαρό νερό αφού έχετε πιει ή φάει κάτι.
 • Επηρεάζει την πέψη;
  Το ανθρακούχο νερό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πεπτικού συστήματος με διάφορους τρόπους.
 • Μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα κατάποσης.
  Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά μελέτες δείχνουν πως το ανθρακούχο νερό μπορεί πράγματι να βελτιώσει την δυνατότητα κατάποσης σε νέους και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (5 , 6 , 7).
  Σε μία μελέτη, 16 υγιή άτομα κλήθηκαν να καταπίνουν διάφορα υγρά επανειλημμένα. Το ανθρακούχο νερό έδειξε την ισχυρότερη ικανότητα να διεγείρει να νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία της κατάποσης (8).
  Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός χαμηλής θερμοκρασίας και ανθρακικού ενισχύουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα (9).
 • Μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της πληρότητας
  Το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στο να νιώθουμε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με το κανονικό νερό.
  Το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει τα τρόφιμα να παραμένουν στο πρώτο τμήμα του στομάχου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση πληρότητας (10).
  Σίγουρα, χρειάζεται να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες για να πιστοποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα.
 • Μπορεί να βοηθήσει σε ανακούφιση από δυσκοιλιότητα.
  Άτομα που παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα ίσως ανακάλυψαν ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει σε ανακούφιση από τα συμπτώματα.
  Σε μία δυ-βδόμαδη έρευνα 40 ηλικιωμένων ατόμων που είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, η συχνότητα κινητικότητας του εντέρου σχεδόν διπλασιάστηκε στην ομάδα που κατανάλωνε ανθρακούχο νερό, σε σύγκριση με την ομάδα που κατανάλωνε νερό βρύσης.
  Και επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας κατά 58% (11).
  Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βελτιώσει και άλλα συμπτώματα δυσπεψίας, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο στομάχι.
  Λόγω της παραπάνω δράσης χρειάζεται προσοχή η κατανάλωση σόδας από άτομα που υποφέρουν από κολίτιδα, φουσκώματα και αέρια.
 • Το ανθρακούχο νερό επηρεάζει την υγεία των οστών;
  Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα ποτά με ανθρακικό είναι βλαβερά για τα οστά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε οξύ. Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι δεν ευθύνεται το ανθρακικό.
  Σε αντίθεση με το ανθρακούχο νερό και την σόδα, τα αναψυκτικά τύπου cola περιέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου.
  Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πότες αναψυκτικών τύπου cola μπορεί να έχουν υπερβολική πρόσληψη φωσφόρου και όχι αρκετό ασβέστιο. Αυτός είναι ένας δυνητικός παράγοντας κινδύνου για την απώλεια οστικής μάζας. Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών τύπου cola μπορεί να βλάψει την υγεία των οστών, αλλά το καθαρό ανθρακούχο νερό φαίνεται να έχει ουδέτερα αποτελέσματα.

 

Εν κατακλείδι

Τα ανθρακούχα νερά συστήνονται σε ανθρώπους που έχουν αυξημένο ουρικό οξύ. Παρόλα αυτά αναφορικά με τους ανθρώπους που λαχταρούν επίμονα να καταναλώνουν μόνο ανθρακούχο νερό ίσως να αποτελεί μια ένδειξη έλλειψης ασβεστίου στη διατροφή τους για αυτό θα ήταν σημαντικό να προσθέσουν στη διατροφή τους εναλλακτικές πηγές όπως άγρια χόρτα, σουσάμι, αμύγδαλα, μπρόκολο, μαρούλι, πορτοκάλια, όλα τα γαλακτοκομικά, κινόα, μαύρο σταφύλι, καροτοχυμός, μαϊντανός, κα

Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απόδειξη ότι τα ανθρακούχα ποτά ή το ανθρακούχο νερό είναι κακό για μας.

Δεν είναι και τόσο επιβλαβές για την υγεία των δοντιών μας και φαίνεται να μην έχει καμία επίδραση στην υγεία των οστών.

Είναι ενδιαφέρον, πως το ανθρακούχο ποτό μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την πέψη με βελτίωση της ικανότητας κατάποσης και μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

Είναι επίσης ένα ποτό χωρίς θερμίδες που προκαλεί μια ευχάριστη, αφρώδη αίσθηση. Πολλοί άνθρωποι το προτιμούν από το απλό νερό.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να απορρίψουμε αυτό το ρόφημα σίγουρα όμως το καθαρό φιλτραρισμένο μεταλλικό νερό δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

 

Βιβλιογραφία:
 1. Psychophysical and neurobiological evidence that the oral sensation elicited by carbonated water is of chemogenic origin.
 2. TRPA1 is a component of the nociceptive response to CO2.
 3. Investigation of mineral waters and soft drinks in relation to dental erosion.
 4. The potential effects of pH and buffering capacity on dental erosion.
 5. Effect of carbonated beverages on pharyngeal swallowing in young individuals and elderly inpatients.
 6. Brain and behavioral effects of swallowing carbonated water on the human pharyngeal motor system.
 7. Examining the role of carbonation and temperature on water swallowing performance: a swallowing reaction-time study.
 8. Brain and behavioral effects of swallowing carbonated water on the human pharyngeal motor system.
 9. Examining the role of carbonation and temperature on water swallowing performance: a swallowing reaction-time study.
 10. Effect of carbonated water on gastric emptying and intragastric meal distribution.
 11. Effects of carbonated water intake on constipation in elderly patients following a cerebrovascular accident.