Η περίοδος των εξετάσεων, και ιδιαίτερα των Πανελληνίων, είναι αρκετά στρεσογόνα για όλους τους μαθητές. Γενικά όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την ηλικία μας, όταν αξιολογούμαστε, αγχωνόμαστε. Πόσο μάλλον όταν γύρω από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση έχει χτιστεί ένα ολόκληρο σύστημα πεποιθήσεων τύπου: «κρίνεται το μέλλον σου», «όλα όσα προσπάθησες, θα κριθούν από ένα 2ώρο» και άλλα τέτοια.

Αυτή η πίεση χρειάζεται να εκτονωθεί κάπως και συνηθισμένοι τρόποι είναι οι μεταβολές στο πρόγραμμα και το ωράριο των μαθητών, ακατάστατες ώρες ύπνου ή και αϋπνία καθώς και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Η κατανάλωση φαγητού λόγω συναισθηματικής πίεσης είναι ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης του στρες που συνδέεται τόσο με ψυχολογικούς όσο και με σωματικούς μηχανισμούς.

Ψυχολογικά θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι τα σνακ πολύ συχνά αποτελούν μια ωραία αφορμή για διάλειμμα και το διάλειμμα για φαγητό αποτελεί έναν απαραίτητο «περισπασμό» στη διαδικασία του διαβάσματος. Επιπρόσθετα, το φαγητό και κυρίως γλυκά σνακ, όπως η  σοκολάτα, προκαλούν απελευθέρωση ουσιών όπως ντοπαμίνη και ενδορφίνες που βελτιώνουν τη «χημεία» του οργανισμού μας και μας κάνουν να νιώθουμε οργανικά, πιο όμορφα.

Όταν όμως συνδυάσουμε το τσιμπολόγημα, την ακατάστατη διατροφή, τον ελλιπή ύπνο με μειωμένα επίπεδα άσκησης, τότε φτιάχνουμε μια συνταγή που σίγουρα δεν βοηθά ούτε στην απόδοσή μας αλλά πολλές φορές σχετίζεται και με αύξηση του βάρους. Αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να μην βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους στις εξετάσεις καθώς και όταν έρθει  η  πολυπόθητη εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο να έχει κόστος που φαίνεται και ζυγίζει στο σώμα.

Τα παρακάτω tips μπορούν να σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερη συγκέντρωση τρώγοντας τροφές που ενισχύουν τη μνήμη ώστε να πας στην αίθουσα των εξετάσεων με περισσότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος, καθώς επίσης θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις καλύτερα το βάρος σου.

  • Εντάξτε φρούτα στη διατροφή σας. Τα φρούτα είναι φυσικές πηγές ζάχαρης και ο εγκέφαλος μας χρειάζεται ζάχαρη για να τροφοδοτηθεί. Αν δεν εντάξουμε φυσικές πηγές ζάχαρης, τότε αναγκαστικά θα αναζητήσουμε γλυκά.
  • Τσιμπολογήστε έξυπνα σνακ. Τροφές όπως οι ξηροί καρποί: αμύγδαλα καρύδια, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, φιστίκια αιγίνης, κάσιους, macadamia, pecan, αποξηραμένα φρούτα: σταφίδες, cranberry’s, χουρμάδες, τυρί , γιαούρτι με μέλι, αυγό, λαχανικά: καρότο, αγγούρι, πιπεριές κτλ είναι τροφές που δε γεμίζουν απλά το στομάχι σου με κενές θερμίδες αλλά έχουν ένα θρεπτικό νόημα και τροφοδοτούν το σώμα και το μυαλό με θρεπτικά συστατικά που είναι το σημαντικό.
  • Να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας γιατί κάθε τρόφιμο έχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, οπότε μόνο τρώγοντας με εναλλαγές μπορούμε να πετύχουμε θρεπτική επάρκεια
  • Εντάξτε στη διατροφή σας ένα ρόφημα κακάο. Το κακάο είναι ένα αφέψημα που έχει καφεΐνη και υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων. Συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη και με μικρή ποσότητα την ημέρα θα βοηθήσει την ικανότητα συγκέντρωσης και θα προσφέρει διαύγεια. Προσοχή λίγο στις θερμίδες.
  • Πηγαίνετε μια βόλτα: ένας περίπατος είναι το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να καταπολεμήσει το στρες. Το περπάτημα αποσπά τον εγκέφαλο από τις λιγούρες και προκαλεί παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, βοηθώντας μας να αντλήσουμε ευχαρίστηση από μία βόλτα και όχι από μία σοκολάτα…

Ακόμα και 10 λεπτά περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απομάκρυνση του άγχους. Είναι ένας τρόπος να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να επεξεργαστεί τις σκέψεις μας και να απομακρύνει την επιθυμία για φαγητό.

Είναι γεγονός πως οι εξετάσεις είναι μέρος της ζωής μας και οι Πανελλήνιες είναι μια διαδικασία που αναγκαστικά πρέπει να περάσει κάθε μαθητής για να αποφοιτήσει. Συνεπώς, θα πρέπει να προσπαθήσει να το βιώσει όσον το δυνατόν πιο ανώδυνα γίνεται…

Ελπίζουμε τα παραπάνω tips να βοηθήσουν για τα επιθυμητά αποτελέσματα.