Ένα μήνυμα γραμμένο με πολύ αγάπη για το επάγγελμα που ασκώ και αγαπώ πολύ, αφιερωμένο σε όλους τους συναδέλφους που ψάχνουν να ορίσουν τον ρόλο τους και όλους τους ανθρώπους που αυτά τα 13 χρόνια είχα την τιμή να παρακολουθήσω…

Προσδοκίες… όλο το θέμα έχει να κάνει με τις προσδοκίες των ατόμων που χτυπούν την πόρτα ενός διαιτολογικού γραφείου. Συνήθως το αίτημα ακούγεται απλό:

  • Περί τίνος πρόκειται;
  • Να χάσω κιλά , δεν φαίνεται;
  • Καταλαβαίνω. (Αλλά αν χάσουμε κάτι υποσυνείδητα ψάχνουμε να το ξαναβρούμε.)

Αυτό το τελευταίο συνήθως δεν το λέμε. Ίσως κάποιοι να μην το έχουν σκεφτεί καν ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν τη δύναμη και καθορίζουν την πορεία μας. Μερικά πράγματα στη ζωή μας τα ξεκινάμε και έχουμε εκ των προτέρων προδικάσει την πορεία τους έστω και χωρίς να το ξέρουμε συνειδητά.

Όλοι ξέρουν ότι ο διαιτολόγος δεν κρατά κάποιο μαγικό ραβδί- πολύ βέβαια θα το ευχόντουσαν. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ρίξει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους και των ερευνητικών προγραμμάτων για να βρουν το «χάπι του αδυνατίσματος» που θα εκτόξευε τα κέρδη τους. Μάταια… δεν θα μπορέσουν, ποτέ να τα καταφέρουν.

Ο λόγος είναι απλός: το πρόβλημα του βάρους είναι ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΟ! Είναι οργανικό, είναι βιοχημικό, είναι ψυχολογικό, έχει να κάνει με εθισμό σε τροφές, είναι περιβαντολλογικό, είναι συναισθηματικό, είναι θέμα τρόπου ζωής και συνήθειας, είναι … , είναι …, είναι πρόβλημα.

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για αυτούς που το βιώνουν και τους στοιχίζει σε ποιότητα ζωής. Η υγεία και η ψυχολογία υποσκάπτεται, η αυτοπεποίθηση μειώνεται. Και πολλές φορές αυτό καθηλώνει και το άτομο δεν βρίσκει το θάρρος να κάνει τίποτα. Ίσως και όσες φορές είχε προσπαθήσει, να ματαιώθηκε και να νιώθει πλέον έρμαιο της μοίρας του και να μένει σε μια κατάσταση. Στη φάση αυτή όντως περιμένει «μαγικές» λύσεις και αυτό πολλές φορές «ειδικοί» το εκμεταλλεύονται στο βωμό του εύκολου κέρδους και η βιομηχανία της παχυσαρκίας ανθεί σε βάρος ανθρώπινων ψυχών που πραγματικά πονούν.

Το μήνυμα του άρθρου θα ήθελα να είναι ξεκάθαρο για τους ανθρώπους που τους απασχολεί το πρόβλημα τους βάρους τους. Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ, ΚΑΤΑΚΤΑΤΑΙ. Είναι προσωπική ευθύνη. Είναι προσωπική επιλογή το πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου. Χρειάζεται μόνο προσωπική προσπάθεια για να αποβάλλουμε τα ελαττώματά μας. Η θεραπεία έρχεται μέσα από το ίδιο το άτομο ΑΝ ΘΕΛΕΙ και ΟΠΟΤΕ το θελήσει. Ο εκάστοτε ειδικός βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει μια προσπάθεια που το άτομο επιλέγει να κάνει. Αν θα το κάνει, πότε θα το κάνει και με τι τρόπο θα το κάνει είναι προσωπική ευθύνη. Οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν οι ίδιοι Θεραπευτές του εαυτού τους αλλάζοντας τον λανθασμένο τρόπο σκέψης και δράσης στη ζωή τους.

Επίσης αν θα επιλέξει να δουλέψει με θέματα που αφορούν τον τρόπο ζωής του και με θέματα που αφορούν την υγεία του είτε αυτό είναι η άσκηση, ή η διατροφή ή η αποφυγή του καπνίσματος δεν  έχει να κάνει καθόλου με το πόσο αποφασισμένος είναι ο κάθε ένας.

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που βλέπουμε στα γραφεία μας είναι απόλυτα αποφασισμένοι.

  • Θα κάνω ότι μου πεις.
  • Θέλω να ξεκινήσω δυνατά, αυστηρά γιατί τώρα είμαι ζεστός/η

Αυτή είναι η παγίδα της αποφασιστικότητας. Θεωρούμε ότι είναι προσωπική αποτυχία αφού δεν τα καταφέρνουμε και ματαιώνουμε στον εαυτό μας, κατηγορώντας για έλλειψη δύναμη χαρακτήρα και τα συναφή. Ας το κατανοήσουμε όλοι: ΔΕΝ είναι θέμα αποφασιστικότητας.  Η αποφασιστικότητα μοιάζει με την οργή. ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΕΙ….

Αλλού είναι οι δυνάμεις που θα μας κινητοποιήσουν να φροντίσουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας.

  • Επίσης θεωρώ χρέος όλων των συναδέλφων και των επαγγελματιών υγείας να ενημερώνουμε τους ανθρώπους που έχουμε τη τύχη να μας επισκέπτονται στα γραφεία μας. Να τους ενημερώνουμε για το ρόλο μας. Δεν είμαστε γιατροί, δεν είμαστε αδυνατιστές, δεν είμαστε ψυχολόγοι, δεν είμαστε γυμναστές. Πολλές φορές καλούμαστε λόγω της φύσης του επαγγέλματος που άπτεται της σημαντικότερης ανθρώπινης συμπεριφοράς, της διατροφής να «μπούμε» σε ξένα χωράφια. Άλλα δεν είμαστε experts και δεν γνωρίζουμε τα πάντα. Ο ρόλος μας -και τιμή μας- είναι να είμαστε συνοδοιπόροι στο ταξίδι που ο πελάτης μας κάνει να βρει μια καλύτερη υγεία και να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Ο ρόλος μας είναι να υποστηρίζουμε την προσπάθεια του και να τον βοηθάμε να υπερκεράσει τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα συναντήσει στο δρόμο του. ο ρόλος μας είναι να τον ενημερώσουμε ότι ζούμε σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον και εκτιθέμαστε περιβαντολλογικά δηλητήρια μέσω της διατροφής μας καθημερινά. Ρόλος μας είναι να χορηγήσουμε  κατάλληλες τροφές – φάρμακα για να μπορέσει ο οργανισμός να αναλάβει και να αποκτήσει δύναμη. Τέλος ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τα άτομα να κάνουν τους απαραίτητους συσχετισμούς  & να τους επιστήσου την προσοχή σε σφάλματα  που συμβαίνουν και φέρνουν σύγκρουση. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει πάνω από όλα όλοι να έχουμε πίστη ότι θα τα καταφέρουν/ καταφέρουμε.