Κάθε εποχή παράγονται από τη φύση τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάλογες απαιτήσεις. Επομένως όπως το καλοκαίρι έχουμε ζουμερά φρούτα, πλούσια σε νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης, έτσι λοιπόν και το χειμώνα υπάρχουν τρόφιμα που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση «χειμερινών» προβλημάτων.

Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα ιώσεων, οι οποίες θα ταλαιπωρήσουν πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα που έπεται. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για πρόληψη και καταπολέμηση  των φαινομένων  αυτών είναι η σωστή διατροφή. Πολλοί άνθρωποι αγνοώντας ή αδιαφορώντας ή ακόμα και παρουσιάζοντας δυσπιστία ως προς τα άμεσα αποτελέσματα της κατανάλωσης των εποχιακών αγαθών, καταλήγουν στα φαρμακεία και στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών τα οποία τους τοποθετούν σε έναν φαύλο κύκλο. (ίωση -> αντιβιοτικά, αντιβιοτικά -> ίωση)

Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε τις άμεσες επιδράσεις της διατροφής στην υγεία μας. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και όχι μόνο, μπορεί να γίνει αντιληπτή από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που παρέχει τις επαρκείς ποσότητες όλων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ασπίδα προστασία μας απέναντι στις ιώσεις, θωρακίζοντας το αμυντικό μας σύστημα.

Πιο αναλυτικά, τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α και Βιταμίνη C) βοηθούν στο σχηματισμό αντισωμάτων, των κυττάρων δηλαδή, που καταστρέφουν τους «εισβολείς». Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι επίσης τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, πέστροφα, σολομός), αλλά και σε φιστίκια και σουσάμι και κάποια φυτικά έλαια (σησαμέλαιο).
Η φύση μας προσφέρει την περίοδο του χειμώνα τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια στα παραπάνω συστατικά. Έτσι λοιπόν λαχανικά όπως το σπανάκι ,τα κρεμμύδια ,ο  μαϊντανός ,ο άνηθος ,τα μαρούλια ,τα κουκιά και γενικά τα όσπρια, ο αρακάς, τα σπαράγγια, τα ραπανάκια, το σέλινο, το σκόρδο και το πράσο καθώς και χειμερινά φρούτα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αχλάδια, τα μήλα αποτελούν τα πιο δυνατά όπλα μας στη μάχη με τις ιώσεις.

Διαβάζοντας τα παραπάνω κανείς θα μπορούσε να θεωρήσει ότι προτείνουμε μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φρούτα και λαχανικά. Αυτό είναι κάτι ανακριβές γιατί η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη, τόσο θερμιδικά (να καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες) όσο και ποιοτικά. Άτομα που βρίσκονται σε υποθρεψία ή ακολουθούν αυστηρά σχήματα δίαιτας με σκοπό το αδυνάτισμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε προσβολή από τους ιούς. Το ίδιο συμβαίνει και σε υπέρβαρα άτομα και αυτό γιατί το υπερβάλλον λίπος συσχετίζεται άμεσα με τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε αυτό το σημείο γίνετε φανερό τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «ισορροπημένη διατροφή»

Με άλλα λόγια το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πλήρη δημητριακά πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας τραπέζι.

Αυτό γιατί το κρέας και τα όσπρια είναι πολύ πλούσιες πηγές ψευδαργύρου που έχει αντιοξειδωτική λειτουργία. Επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν προβιοτικά που εφοδιάζουν τον οργανισμό  με ευεργετικά βακτηρίδια που μπορούν να καταπολεμήσουν ακόμη και τον ίδιο τον ιό.

Επιπροσθέτως, η τακτική άσκηση, που μπορεί να είναι έστω και ένας περίπατος είκοσι λεπτών την ημέρα, είναι το απαραίτητο συστατικό για κάθε «συνταγή» που έχει να κάνει με τον οργανισμό. Λειτουργεί καταλυτικά σε συνδυασμό με τη διατροφή για την προάσπιση της υγείας μας και της σωματικής μας ευεξίας.

Κάποια απλά σημεία για την κατανόηση των προαναφερομένων:

  • Να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά καθημερινά, τακτική κατανάλωση ψαριού και ελαιολάδου
  • Να ασκούμαστε τουλάχιστον 3 φορές εβδομαδιαίως.
  • Να πίνουμε αρκετό νερό και φυσικούς χυμούς.
  • Να ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Καθημερινός ύπνος 7-9 ώρες είναι αρκετός για να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
  • Να μη ξεχνάμε την αξία των προϊόντων της κάθε εποχής και να μη καταφεύγουμε σε κατανάλωση τροφίμων που δεν έχουν παραχθεί με φυσικό τρόπο. (π.χ τομάτα τον χειμώνα)

Και ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μια βόλτα στη λαϊκή αγορά θα μπορούσε να φανεί πολύ πιο διασκεδαστική από μια βόλτα στο φαρμακείο της γειτονιάς. Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε την αξία των φαρμάκων, σίγουρα είναι καλύτερο να λειτουργούμε προληπτικά παρά θεραπευτικά. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα όπλα της φύσης στη μάχη με το  χειμώνα και τα παρελκυόμενα του…