Τόσο τυπικές ερωτήσεις. Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος ή κάποια εξίσωση για να απαντήσουμε συγκεκριμένα στην ερώτηση. Επιλέγω λοιπόν να απαντήσω κάπως έτσι :

 

Το ιδανικό σου βάρος είναι αυτό που νιώθεις καλά, είσαι υγιής και το πετυχαίνεις έχοντας ένα δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς να υπέρ-προσπαθείς για τίποτα.

 

ΠΑΓΙΔΑ: σταμάτα να κάνεις τη ζυγαριά «αρχηγό» και καθοδηγητή της προσπάθειας που κάνεις να αλλάξεις το σώμα σου. Το βάρος (η ένδειξη της ζυγαριάς) είναι ένα νούμερο. Ένα νούμερο που σίγουρα δεν το γράφεις στο κούτελο σου και ακόμη πιο σίγουρα δεν σε χαρακτηρίζει. Είσαι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νούμερο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η επίδραση που έχει. Η επίδραση που έχει στο μυαλό σου και στην ψυχολογία σου και κυρίως στην αυτοεκτίμησή σου. Και για να προχωρήσεις σε αλλαγές χρειάζεσαι όλα τα παραπάνω.

 

ΜΥΘΟΣ: Το ιδανικό βάρος κάθε ατόμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, το φύλο, η οστική πυκνότητα, ο λόγος μυς/λίπος, το ύψος και κυρίως Η ΙΣΤΟΡΙΑ του! Τα κιλά που ζυγίζεις είναι κάτι που κουβαλάς, όπως και πολλά άλλα και όταν δεν σε εξυπηρετούν άλλο μπορείς να τα αλλάξεις. Έτσι λοιπόν η χρήση του Δείκτη Μάζας Σώματος / BMI (body mass index) θεωρείται ότι έχει πολλούς περιορισμούς και πλέον είναι χρήσιμο εργαλείο στη μελέτη μεγάλων πληθυσμών, όχι όμως μεμονωμένων ατόμων.

 

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ:

 

  • «Θα μπορούσα να φτάσω το στόχο μου εάν είχα περισσότερη θέληση»

Απ: Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος πιθανότερα να φταίει επειδή δεν είναι ρεαλιστικός και όχι η θέληση. Άλλαξε στόχο και μην το περιορίζεσαι  σε ένα  νούμερο. Είσαι κάτι πολύ περισσότερο από το νούμερο της ζυγαριάς σου.

 

  • «Δεν θα ωφεληθώ από την απώλεια βάρους μόνο όταν φτάσω το στόχο μου»

Απ: Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση με απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους σε όλους τους δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου. Αν είσαι 120 κιλά και φύγουν 12 κιλά τότε είναι όλα πολύ καλύτερα, και ας είσαι ακόμη μακριά από το «ιδανικό» σου βάρος