Light, zero και γενικά αναψυκτικά διαίτης χωρίς θερμίδες, επιτρέπονται στη δίαιτα;

Πόσους ανθρώπους ξέρεις που αδυνάτισαν απλά επειδή άλλαξαν την κανονική coke σε zero; Μάλλον όχι πολλούς… Μου θυμίζει τα fastfoodάδικα που τα burger και τις μεγάλες μερίδες με προτηγανισμένες πατάτες συνοδεύει ένα light αναψυκτικό, απλά για να μην το παρακάνουμε…

Για αρχή ας δούμε τι είναι τα αναψυκτικά διαίτης.

Είναι ανθρακούχα ροφήματα που αντί για ζάχαρη περιέχουν άλλου τύπου γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη, acesulfame-k, στέβια κα. Σχεδόν όλα τα αναψυκτικά (όλες οι μάρκες) που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν και την “light” εκδοχή τους. Αυτά τα ροφήματα δεν περιέχουν θερμίδες (δηλαδή ενεργειακό περιεχόμενο) οπότε τεχνικά μιλώντας θα έπρεπε να βοηθούν τους ανθρώπους να χάνουν βάρος ή να προστατεύουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης ή το μεταβολικό σύνδρομο. Παρόλα αυτά αποδείξεις για τα αναψυκτικά αυτά (που κάποιοι καταναλώνουν και φανατικά) είναι τελείως ανύπαρκτες!

Θα αναλύσουμε το θέμα των light αναψυκτικών και της παχυσαρκίας ή της γενικότερης αύξησης του βάρους.

Ο βασικός λόγος που αλλάζουμε τα κανονικά αναψυκτικά με light είναι για να περιορίσουμε τις θερμίδες με στόχο να μειωθεί το βάρος. Δυστυχώς δεν φαίνεται να λειτουργεί.

Σε μια έρευνα με 3.682 άτομα στο Τέξας, η κατανάλωση light αναψυκτικών σχετίστηκε με διπλό ρίσκο για αύξηση βάρους και παχυσαρκία (1)

Άλλες προοπτικές έρευνες δείχνουν τη συσχέτιση  στη διατροφή μας τεχνητών γλυκαντικών ουσιών (ότι άλλο χρησιμοποιείτε για να έχει γλυκιά γεύση και δεν είναι ζάχαρη) με αύξηση βάρους (2,3)  

Ωστόσο, έχουμε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, όπου 318 άτομα χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: μια ομάδα ελέγχου, μια ομάδα που αντικατέστησε τα κλασικά αναψυκτικά με νερό και μια ομάδα που αντικατέστησε τα αναψυκτικά  με light (4).

Στο τέλος της μελέτης που κράτησε 6-μήνες, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών ομάδων. Σε αυτήν την ελεγχόμενη μελέτη, τα light αναψυκτικά δεν κάνουν τα πράγματα χειρότερα, αλλά δεν τα κάνουν καλύτερα.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι πολλές βραχυπρόθεσμες μελέτες δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αυξάνουν την όρεξη και τη συνολική πρόσληψη φαγητού σε σύγκριση με τη κανονική ζάχαρη. Άλλες μελέτες δεν το υποστηρίζουν και γενικά οι έρευνες δεν δείχνουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα.  (5,6)

Η συμβουλή του διαιτολόγου:

Αποφύγετε από τη διατροφή σας όλου του τύπου τα αναψυκτικά. Έχουν εθιστική δράση και αφυδατώνουν. Πολλές φορές μας παχαίνει περισσότερο αυτό που πίνουμε, παρά αυτό που τρώμε!

Βιβλιογραφία