Γεμίσαμε ειδικούς και συμβούλους γιατί τελικά «ό,τι δηλώσεις είσαι» ή μήπως όχι;

Γράφω τα παρακάτω πραγματικά ενοχλημένη  όταν συνειδητοποίησα σε τυχαίο scroll στο ίντερνετ βομβαρδισμό ενημερώσεων από διάφορους ανθρώπους που βγαίνουν δηλώνοντας επαγγελματίες σε διάφορες ειδικότητες. Λόγω επικαιρότητας με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά οι ψυχολόγοι μιλούν για τίτλους όπως ” σύμβουλος γάμου” , “οικογενειακή σύμβουλος”, υπνοθεραπεύτρια και άλλα τέτοια που όσοι τους φορούν διαπράττουν το έγκλημα της αντιποίησης επαγγέλματος! Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί. Και δυστυχώς όχι μόνο στο συνάφι των ψυχολόγων. Δυστυχώς είναι αυτό που λέμε στην Ελλάδα: «ό,τι δηλώσεις είσαι» .  Έτσι διαιτολόγοι, γυμναστές, coaches, σύμβουλοι προσωπικής ανάπτυξης και όλα τα συναφή είναι τίτλοι προς αντιποίηση.

Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνθρωποι που καταχρηστικά φορούν αυτούς τους τίτλους δεν έχουν καμία ουσιαστική εκπαίδευση παρά μόνο πιστοποιητικά παρακολούθησης σεμιναρίων, κανένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο και πλασάρουν τον εαυτό τους μέσω του εφευρήματος των ΜΚΟ ή μέσω του μαγικού κόσμου των social… Έτσι λοιπόν δεν έχουν σπουδές, δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά… ξέρουν γιατί έχουν πείρα! Βλέπουμε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να πλασάρονται ως σύμβουλοι γονέων, λειτουργώντας ομάδες γονέων, ή ακόμη και «πρώην» ευτραφής να πλασάρουν τον εαυτό τους ως «ειδικό» διατροφής επειδή τα κατάφεραν ή σφιχτοδεμένους κούρους να πλασάρονται ως γυμναστές. Και όλα αυτά  επειδή έχουν διδαχθεί από την ζωή τους, ή κυρίως επειδή έχουν άποψη. Όμως με αυτό τον τρόπο παίζουν σοβαρά με την υγεία των ανθρώπων. Θλίβομαι βαθύτατα με αυτά που βλέπω και ακούω. Με την υγεία μας δεν παίζουμε και λέγοντας υγεία εννοώ σε νοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο.

Προσοχή προσοχή σε τσιτάτα τύπου «όλα τα μπορείς, σκέψου θετικά» , «αδυνάτησε γρήγορα, εύκολα και χωρίς κόπο», «γράμμωσε και απέκτησε το κορμί των ονείρων σου με το …» και άλλα τέτοια πιασάρικα και μοδάτα.

Μάθε λοιπόν ότι:

  • Ο διατροφολόγος – διαιτόλογος είναι ο επαγγελματίας που έχει επιτυχώς αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο 4ετους φοίτησης με εξάμηνη πρακτική άσκηση. Διατροφολόγοι που σέβονται τις σπουδές τους δεν τάζουν μαγικά ματζούνια και δεν βασίζουν το σχεδιασμό διαιτολογίου σε σκόνες και υποκατάστατα γεύματος.  Εξατομικεύουν την παρέμβαση σε κάθε περιστατικό και δεν δίνουν έτοιμες συνταγές.
  • Ο γυμναστής είναι καθηγητής φυσικής αγωγής που έχει επιτυχώς αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο 4ετους φοίτησης και έχει βασικές γνώσεις ανθρώπινης φυσιολογίας & ιατρικής. Σπουδές που σε καμία περίπτωση ένα ταχύρυθμο  3μηνο σεμινάριο personal trainer δεν μπορεί να καλύψει.

Μοντέρνο, ναι και επικίνδυνο επίσης. «Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός». Προσοχή στους τίτλους. Φιλτράρετε τον κόσμο των σόσιαλ, εκεί όλα φαίνονται μαγικά!

Εκεί που το θέμα εκτροχιάζεται τελείως:

O τίτλος του «συμβούλου»: σύμβουλος ευεξίας, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, life coach. Ακριβώς επειδή δεν έχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο και δεν είναι (ακόμη) κατοχυρωμένο επάγγελμα, έχει αρχίσει να ανθίζει και μαζί να ξεφυτρώνουν και σαν μαϊντανοί διάφορα φυντάνια από ποικίλους χώρους. Άνθρωποι με ανύπαρκτη παιδεία, χωρίς υπόβαθρο σε σπουδές ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος δηλώνουν «σύμβουλοι» … ή κοτσάρουν ένα «coach» δίπλα σε οτιδήποτε και έτοιμος ο τίτλος!

Προσοχή σε ποια άτομα εμπιστεύεστε την προσωπική σας εξέλιξη και πολύ περισσότερο την υγεία σας. Ενημερωθείτε για το ποια χαρακτηριστικά χρειάζεται να έχει ένας άνθρωπος που ασκεί ένα επάγγελμα σχετικό με την ανθρώπινη υγεία. Είναι σημαντική η επαγγελματική επάρκεια, εσένα τον καταναλωτή προασπίζει. Όταν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας σε κάποιον πρέπει να σας αποδώσει τις ανάλογες πιστοποιήσεις. ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ! Διαβάστε τον κώδικα δεοντολογίας των επαγγελμάτων που σας ενδιαφέρουν και ρωτήστε ελεύθερα: τι ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ σπουδές έχετε κάνει;

Και κυρίως: παρατηρείστε τους ανθρώπους που τους βάζετε ως δασκάλους, coach, και αυθεντίες στο μυαλό σας και στη ζωή σας αν

Κάνουν αυτά που λένε;  Σε πείθουν με το παράδειγμα τους; Γέμισε ξαφνικά το σύμπαν συμβούλους άνθρωποι που τα έχουν κάνει χάλια στην προσωπική τους ζωή, ταυτόχρονα διατείνονται ότι βιοπορίζονται, συμβουλεύοντας τους άλλους, κάνοντας coaching.  Οκ. Δεν είναι αστείο.

Οι πράξεις μας και η συμπεριφορά μας μιλάει πιο δυνατά από τα λόγια μας. Ένας άνθρωπος που δεν σέβεται τη δεοντολογία του επαγγέλματος που πρεσβεύει, δεν ΣΕΒΕΤΑΙ, τι άλλο χρειάζεται να δεις ή να ξέρεις;

Άλλο το ξέρω, άλλο το κάνω.

Άλλο το μιλάω και άλλο το δρώ.

Άλλο το διδάσκω και άλλο το εμπνέω.

Αφιερωμένο στους «ειδικούς» προαγωγής υγείας και στους πραγματικούς αυθεντικούς συναδέλφους (γιατί γεμίσαμε και γιαλαντζί)

Και αλήθεια δεν με ενοχλεί καθόλου το μοίρασμα της οικονομικής πίτας στην αγορά. Θεωρώ ότι αυτό επαρκεί για όλους και προσωπικά μιλώντας έχω όσο κόσμο θέλω και χρειάζομαι αμείωτο τα τελευταία 17 χρόνια ανεξάρτητα με κρίσεις και καταστροφές. Αυτό που με ενοχλεί είναι:

  • Η κυρία Τασία που ήρθε στο γραφείο «κολλημένη» μετά από δίαιτα που έκανε από κάποια κοπέλα – «διαιτολόγο» που πήγαινε σπίτι.
  • Η κυρία Μαρία που είχε φτάσει τις τρανσαμινάσες (ηπατικά ένζυμα) στο Θεό μετά από σκευάσματα – υποκατάστατα τροφίμων που της έδωσε ένας σύμβουλος διατροφής για να χάσει «αποτελεσματικά» βάρος
  • Ο κύριος Αρναούτογλου που κόντεψε να χάσει τον εαυτό του και τους φίλους του μετά από φαρμακευτική αγωγή που του έδωσε πλαστικός για να κόψει την όρεξη (Δες εδώ τι ακριβώς συνέβη).
  • Ο κύριος Χάρης που δεν θέλει να ξανακούσει για γυμναστική γιατί την τελευταία φορά που απευθύνθηκε σε κάποιον περσοναλ τραυματίστηκε.
  • Η Άννα που για να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά στη ζωή της πήγε σε «κόουτσερ» και έγινε το πλεον ναρκισιστικό πλάσμα του πλανήτη, αυτή και πολλοί ακόμη ..

Αυτό που με ενοχλεί και για αυτό το κατεβατό μου (που σε ευχαριστώ που το διάβασες) είναι για τον κύριο και  την κυρία «Χ» , εμένα, εσένα που δεν μπορούμε να δούμε πιο είναι το πραγματικό κόστος πίσω από τις υπηρεσίες που «πληρώνουμε». Το οικονομικό είναι το ένα κομμάτι του κόστους που είναι το μετρήσιμο, αυτό όμως που δεν μετριέται μην γελιέσαι, μετράει!!!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Holistic Life: https://www.holisticlife.gr/mathe-pou-apeuthinesai