Το σώμα μας είναι περίπου 60% νερό. Συνεχώς χάνουμε νερό κυρίως μέσω της ούρησης και του ιδρώτα, αλλά και μέσω των κοπράνων καθώς της άδηλης αναπνοής.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε ημέρα.

Συνήθως συστήνονται 8 ποτήρια την ημέρα ή 2 λίτρα την ημέρα ή 33ml/ kg σωματικού βάρους .

Παρόλα αυτά όπως και τα περισσότερα θέματα υγείας, έτσι και το νερό εξαρτάται πάντα από την ιδιοσυγκρασία και το ιστορικό του κάθε ατόμου ξεχωριστά και από άλλους παράγοντες (εσωτερικούς και εξωτερικούς) που επηρεάζουν τις ανάγκες σε νερό

Πριν καταλήξουμε στο πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε, ας είναι σε όλους ξεκάθαρο πόσο σημαντικό είναι η επαρκής κατανάλωση νερού. Παραθέτω κάποιες έρευνες.

  • Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά να αποκατασταθούν υψηλά επίπεδα ενέργειας και να βελτιωθεί η εγκεφαλική λειτουργία. Έχει τεκμηριωθεί το αντίθετο: Η ήπια αφυδάτωση (1-3% του σωματικού βάρους) που προκαλείται από άσκηση ή αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική απόδοση.

Impaired cognitive function and mental performance in mild dehydration, European Journal of Clinical Nutrition (2003) 57, Suppl 2, S24–S29. doi:10.1038/sj.ejcn.1601898

Work Performance After Dehydration: Effects of Physical Conditioning and Heat Acclimatization

  1. R. Buskirk, P. F. Iampietro, David E. Bass

Journal of Applied Physiology Published 1 March 1958 Vol. 12 no. 2, 189-194 DOI:

  • Η κατανάλωση νερού, σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Η κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει ήπιες, προσωρινές αυξήσεις του μεταβολισμού και το πόσιμο περίπου μισή ώρα πριν τα γεύματα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν αυτόματα λιγότερες θερμίδες.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14671205

Water Drinking Induces Thermogenesis through Osmosensitive Mechanisms 

Michael Boschmann, Jochen Steiniger, Gabriele Franke, Andreas L. Birkenfeld, Friedrich C. Luft, Jens Jordan

J Clin Endocrinol Metab (2007) 92 (8): 3334-3337.,DOI:

https://doi.org/10.1210/jc.2006-1438

Η πόση περισσότερου νερού μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε διάφορα θέματα υγείας όπως:

  • Δυσκοιλιότητα

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21551998

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12352219

  • Καρκίνος:υπάρχουν ορισμένες έρευνες που δείχνουν ότι αυτοί που πίνουν περισσότερο νερό έχουν μικρότερη επίπτωση του καρκίνου του παχέως εντέρου και της ουροδόχουν κύστης. Παρόλα αυτά υπάρχουν έρευνες που δεν βρήκαν συσχέτιση.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11519052

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199905063401803

  • Πέτρες στα νεφρά: Αυξημένη λήψη νερού μειώνει το κίνδυνο για εμφάνιση πέτρας στα νεφρά

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8583588

http://www.karger.com/Article/Abstract/76588

  • Ακμή και δερματικά προβλήματα
  • Βοηθά για να ξεπεράσεις το hangovers: Ναι σωστά καταλάβατε μιλάμε για τα συμπτώματα που ακολουθούν την πόση αλκοόλ και το νερό βοηθά ιδιαίτερα τόσο μετά αλλά και κατά τη διάρκεια

Τελικά; Εμπιστέψου τη δίψα σου… υπάρχει για κάποιο λόγο.

Η φύση μας έδωσε περίπλοκους μηχανισμούς για τη ρύθμιση του πότε και πόσο νερό θα πρέπει να πίνουμε για να διατηρούμε το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωσή μας.

Φανταστείτε το ως ένα ισοζύγιο: Όταν η συνολική περιεκτικότητά μας σε νερό πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, η δίψα ξεκινάει.

Αυτό ελέγχεται από μηχανισμούς παρόμοιους με άλλες λειτουργίες που συμβαίνουν αυτόματα, όπως η αναπνοή … δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε συνειδητά.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για την πρόσληψη νερού … το ένστικτο της δίψας είναι πολύ αξιόπιστο και κατάφερε πολύ καιρό να μας κρατήσει ζωντανούς ως ανθρώπινο είδος.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6514825

Δεν υπάρχει πραγματική επιστήμη πίσω από τον κανόνα με τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα ή τα δύο λίτρα νερό. Είναι εντελώς αυθαίρετο και αποδεικνύεται από τον παρακάτω σύνδεσμο.

http://ajpregu.physiology.org/content/ajpregu/early/2002/08/08/ajpregu.00365.2002.full.pdf

Δηλαδή πόσο νερό είναι καλύτερο να πίνω;

Στο τέλος, κανείς δεν μπορεί να σας πει ακριβώς πόση ποσότητα νερού χρειάζεστε. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, αυτό εξαρτάται από το άτομο. Κατά βούληση…

Μερικοί άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα με περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, ενώ για άλλους το περισσότερο νερό προκαλεί μόνο την ενόχληση συχνότερων επισκέψεων στη τουαλέτα.

Η ζωή και την ισορροπημένη διατροφή την έχουμε κάνει περίπλοκη έτσι και αλλιώς οπότε για να το κάνουμε απλό (που πάντα είναι μια καλή ιδέα) αυτές είναι οι συμβουλές μου για το 90% των ανθρώπων:

Όταν διψάτε, πιείτε νερό

Όταν δεν διψάτε πια, σταματήστε.

Σε υψηλές θερμοκρασίες, την άσκηση, στο θηλασμό και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι πίνετε αρκετά περισσότερο για να αντισταθμίσετε τα χαμένα υγρά.

Αυτό είναι! Τόσο απλά!