Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι παλεύουν για να είναι, γεγονός που αναμφισβήτητα πυροδοτεί το άγχος τους και είναι αιτία για μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων και ανεπάρκειας. Η τελειομανία μας γίνετε σαμποτέρ για οτιδήποτε εμείς θεωρούμε σημαντικό στη ζωή μας. Πολλές φορές μας καθηλώνει σε μια φάση αδράνειας μόνο και μόνο με το φόβο μη κάνουμε λάθος. Το θέμα όμως στη ζωή μας είναι η δράση και όχι η αδράνεια. Οτιδήποτε μας καθηλώνει είναι εμπόδιο. Έτσι και η τελειομανία μπορεί να είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο ή ένα πολύ ισχυρό φρένο για οτιδήποτε στη ζωή μας. “Η πρόθεση και ο πυρήνας της τελειομανίας είναι να γίνει κάτι καλό”, λέει ο Δρ Szymanski καθηγητής ψυχολογίας στο Ιατρικό Σχολείο του Χάρβαρντ και εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος OCD.

“Εάν μπορείτε να είστε σε πορεία για το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσαρμόζοντας τη στρατηγική σας όταν χρειαστεί, επιτρέποντας στον εαυτό σας λίγο να ξεφύγει, είστε εντάξει …. Αλλά όταν δεν μπορείτε να ανεχτείτε το λάθος που θα γίνει γιατί η στρατηγική σας είναι να μην κάνετε λάθη, τότε είναι που η τελειομανία σας πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση. ”

Σκέψου πραγματικά την χρειάζεσαι; Είναι σωστός σύμβουλος; Πως μπορείς να το κάνεις διαφορετικά; Αν παρατηρήσουμε για αρχή κάποιες συμπεριφορές μπορούμε να τις αναπροσαρμόσουμε και να τις επαναδιαπραγματευτούμε. Αν είναι οκ συνεχίζουμε έτσι, αν μας κάνουν δυσλειτουργικούς τις αλλάζουμε.

Είναι θέμα επιλογής!