family eating

Το καλοκαίρι, τα σχολεία έχουν κλείσει και είναι δεδομένο ότι τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς. Μας βλέπουν, μας ακούν και μας μιμούνται. Έτσι, το καλοκαίρι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μυήσουμε τους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής μας, στις αρχές της σωστής διατροφής!

Ο χρόνος που μας δίνεται το καλοκαίρι μαζί με τα παιδιά μας είναι δώρο για να τρώμε περισσότερο όλοι μαζί. Οικογενειακά γεύματα λοιπόν που τρώμε καθιστοί γύρω από το τραπέζι, μαγειρεμένο φαγητό και μοιραζόμαστε στιγμές με ανθρώπους που αγαπάμε. Τα οικογενειακά γεύματα είναι το καλύτερο «φάρμακο» για παιδιά που είναι κακόφαγα και ιδιαίτερα επιλεκτικά με τη τροφή τους. Είναι εξαιρετική ευκαιρία να καλύψουμε το χρόνο που χάσαμε το χειμώνα ακολουθώντας τους γρήγορους ρυθμούς και την πιεστική ρουτίνα των δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, φαίνεται πως τα γεύματα με την οικογένεια και οι ευχάριστες συζητήσεις την ώρα του φαγητού έχουν θετικά αποτελέσματα στα παιδιά. Τα παιδιά που τρώνε μαζί με την οικογένειά τους: 

  • έχουν μικρότερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα/ παχύσαρκα, 
  • τρώνε πιο «υγιεινά», 
  • είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν «νέα» τρόφιμα παρατηρώντας τους άλλους στο τραπέζι να τρώνε μια ποικιλία τροφίμων, 
  • έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, 
  • έχουν καλύτερη επικοινωνία με την οικογένειά τους, 
  • μαθαίνουν και εξασκούν αρκετές κοινωνικές δεξιότητες όπως το να περιμένουν τη σειρά τους, να μοιράζονται πράγματα και να βοηθούν (π.χ. συμμετέχοντας στην προετοιμασία του φαγητού και το στρώσιμο του τραπεζιού).

Το καλοκαίρι προσφέρεται για να αρχίσουν τα παιδιά να μυούνται σε νέες γεύσεις και να θέτουν σωστές βάσεις για τη μετέπειτα διατροφή τους. Ας δώσουμε το καλό παράδειγμα σαν γονείς. Μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά μαθαίνουν από αυτό που βλέπουν. Έτσι λοιπόν ας σερβίρουμε σαλάτα στο τραπέζι, ας φάμε με όρεξη, ας επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συμμετέχουν στην αγορά λαχανικών και φρούτων, στο μαγείρεμα, στο σερβίρισμα και το στρώσιμο του τραπεζιού. Αυτά τα μικρά είναι τόσο σημαντικά. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας μάθησης. Και η σωστή διατροφή μαθαίνεται. Όπως λοιπόν οφείλουμε να διδάξουμε στο παιδί μας μαθηματικά και γραμματική έτσι οφείλουμε να το διδάξουμε να τρέφεται. Αυτό όμως είναι κάτι που βιώνεται, δεν λεκτικοποιείται. Και οι γονείς λειτουργούμε ως μοντέλα συμπεριφοράς.

Βοηθά πολύ να εξάψουμε την περιέργειά τους με τις τροφές. Η βοήθεια στο πλύσιμο των λαχανικών, η ελεύθερη επιλογή στον πάγκο του μανάβη θα βοηθήσει το παιδί να δοκιμάσει γεύσεις που νομίζαμε ότι δεν έτρωγε. Η επιλογή φρούτων ως σνακ στην παραλία είναι πολύ σημαντική. Βοηθούν στην ενυδάτωση, είναι εύπεπτα και επιτρέπουν της γρήγορες βουτιές και κυρίως δεν αλλοιώνονται από την υψηλή θερμοκρασία.

Να είμαστε ευέλικτοι. Προσφέρουμε ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών στα παιδιά. Τώρα είναι η εποχή τους και υπάρχουν σε αφθονία. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές (φαντασία να υπάρχει). Τα λαχανικά σε σαλάτες, ψητά στο γκριλ, μαγειρεμένα, μέσα σε σάντουϊτς. Τα φρούτα μόνα τους, σε φρουτοσαλάτες σε milkshake, παγωμένα ως γρανίτες.  Τα όσπρια μπορούν το καλοκαίρι να γίνουν σαλάτες ή κεφτέδες (ρεβιθοκεφτέδες , φακοκεφτέδες).

Επιστρατέψτε τη φαντασία σας και παρασκευάστε γρήγορα και εύκολα θρεπτικά σνακ με γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, γάλα, αυγά. Κάποιες ιδέες είναι οι μπάρες γιαουρτιού ή γιαούρτι με τριμμένους ξηρούς καρπούς και μέλι σε στρώσεις ή γρανίτες με φρούτα και γάλα που επάξια μπορεί να είναι το επιδόρπιο του απογεύματος αντί για το καθιερωμένο παγωτό. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να τους θυμίσουμε ότι είναι ώρα για το σνακ. Αυτό γιατί τα πιτσιρίκια με το παιχνίδι ξεχνιούνται και το καλοκαίρι για αυτά είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι έτσι και αλλιώς.

Πολύ προσοχή χρειάζεται στα ψυγεία των περιπτέρων. Καλό είναι να απουσιάζουν τελείως ή να περιοριστούν σημαντικά από το διαιτολόγιο αναψυκτικά και χυμοί συσκευασμένοι γιατί προκαλούν έντονη αφυδάτωση.

Τέλος ως γονείς ας έχουμε στο μυαλό μας ότι είμαστε υπεύθυνοι  να έχουμε στο σπίτι τα σωστά φαγητά, όμορφα μαγειρεμένα και σερβιρισμένα. Επιλέγουμε ένα σημείο που το παιδί θα τα βρει εύκολα, π.χ. ανοίγοντας το ψυγείο. Τελικά θα φάμε αυτό που θα «πέσει στο μάτι μας».  Έτσι ας φροντίσουμε  τα ντουλάπια και το ψυγείο να γίνει καλοκαιρινό  και πολύχρωμο και ας φροντίσουμε να περάσουμε ποιοτικό  χρόνο με τα παιδιά μας φέτος το καλοκαίρι και ας θυμόμαστε ότι είμαστε πρότυπα. Μαζί με τα παιδιά μας μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε και εμείς. Ευκαιρία λοιπόν!

Καλό Καλοκαίρι!

Εικόνα από το unsplash , credits to @marissaprice